Over Ons

Thabor is een historische plek waar wijn, cultuur en het buitenleven samenkomen. De hoeve is gebouwd op de ruïnes van het oude Thabor Kleaster. Het  klooster werd gesticht door Rienck Bockema in 1406 en bleef bestaan tot 1572. De monniken van Thabor hebben er mede voor gezorgd dat de dijken in de toenmalige Middelzee zijn aangelegd. Deze dijken zijn nog altijd in het landschap aanwezig. Ten zuidoosten van het dorp staat een uit 1922 daterende Amerikaanse windmotor, die in 1999 werd aangewezen als rijksmonument.

Nog steeds worden er in de grond overblijfselen gevonden die doen herinneren aan het klooster. Op de kloostergrond is honderden jaren later een boerderij gebouwd die de toepasselijke naam ‘Thabor Kleaster’ kreeg.

_mwf5831Jarenlang heeft Thabor gefungeerd als melkveehouderij. Tjitte Homme de Jong heeft het bedrijf in pacht gekregen en uitgebouwd naar een bedrijf met 10 hectare grond en 20 melkkoeien. In 1941 werd Homme de Jong geboren en vanaf het begin was duidelijk dat hij de opvolger zou worden op het bedrijf. Helaas brandde de kop hals romp-boerderij af en werd er een een nieuwe boerderij van het type stolp, geplaatst. De stolp die toen is gebouwd staat er nu gelukkig nog steeds. Een prachtige boerderij met een rieten dak. Homme de Jong nam het bedrijf samen met zijn vrouw Tine de Jong – Jongbloed over en wilden graag doorgroeien. Ze deden dit door te investeren in een visgraat melksysteem en een ligboxenstal in 1979. Om vervolgens in 1984 de ligboxenstal nog een keer uit te breiden in 1984. Uiteindelijk wisten zij het bedrijf uit te bouwen tot 80 melkkoeien, met 50 hectare grond.

wijn & cultuurhoeve THABOR

Een sfeervolle boerderij met landerijen die langzaamaan omgetoverd zijn in prachtige wijnvelden, maar ook de Friese_mwf5821 paarden en de wollige schapen mogen niet worden vergeten.

De eerste wijn van eigen grond was klaar in 2014 en deze wijnen zijn gelijk bekroond met een zegel en dus kunnen we terecht spreken van kwaliteitswijnen! Naast onze Wijn van Thabor hebben we ook
Lam van Thabor. Onze schapen en lammeren krijgen een kruidig grasmengsel en dit geeft een rijke smaak aan het vlees van de lammeren, geurloos en smaakvol! We gebruiken geen kunstmest en dat komt de smaak van het gras ook ten goede!

Uiteraard bieden we wijnproeverijen aan: Kijk in het menu onder Wijnproeverijen & Vergaderen voor de mogelijkheden.

In 2010 hebben we de eerste 3000 planten aangeplant en in 2012 zijn daar nog een keer 2000 bijgekomen. Het totale areaal is nu _mwf5808ongeveer 1,5 hectare. We hebben gekozen voor drie verschillende rassen. Twee witte rassen, namelijk de Solaris en de Johaniter en één blauw ras; de Cabernet Cortis. In 2013 zullen we de eerste oogst binnenhalen en de eerste wijnen van eigen bodem kunnen we dan in 2014 aan u presenteren. Uiteraard kunt u tot die tijd al kennis maken met de Nederlandse wijnen en presenteren we u de wijnen die wij in de toekomst zelf zullen produceren. Kijk bij Wijnproeverijen voor de mogelijkheden.

Wilt u weten hoe de aanplant is verlopen in 2010, klik dan op onderstaande link. U ziet dan een filmpje wat is gemaakt door Omrop Fryslan.

Aanplant 2010 – gefilmd door Omrop Fryslan

Onderstaand een artikel uit het Sneeker Nieuwsblad, ook te lezen op de website van het Sneeker Nieuwsblad.

 

Cultuurhoeve Thabor

Thabor is niet alleen een wijnhoeve, maar heeft ook een culturele spil met lokaal geproduceerde producten van kunstenaars en creatievelingen die te koop zijn in de winkel, welke begin 2012 geopend zal worden. Daarnaast worden er workshops en weekenden tekenen, schilderen, yoga  en acteren georganiseerd.

wijn & cultuurhoeve THABOR is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit Plattelânsprojecten.

Reacties zijn gesloten.