Het Thabor Kleaster

Thabor is een historische plek waar wijn, cultuur en het buitenleven samenkomen. De hoeve is gebouwd op de ruïnes van het oude Thabor Kleaster. Het  klooster werd gesticht door Rienck Bockema in 1406 en bleef bestaan tot 1572. De monniken van Thabor hebben er mede voor gezorgd dat de dijken in de toenmalige Middelzee zijn aangelegd. Deze dijken zijn nog altijd in het landschap aanwezig. Ten zuidoosten van het dorp staat een uit 1922 daterende Amerikaanse windmotor, die in 1999 werd aangewezen als rijksmonument.

Nog steeds worden er in de grond overblijfselen gevonden die doen herinneren aan het klooster. Op de kloostergrond is honderden jaren later een boerderij gebouwd die de toepasselijke naam ‘Thabor Kleaster’ kreeg.

In de crisisjaren is het land om de boerderij heen twee keer afgegraven. Om de grond af te voeren is een brede vaart aangelegd die wij de opvaart noemen, omdat hij leidt naar de Franeker vaart. Doordat het land twee keer is afgegraven ligt het land lager dan de omringende percelen, wat heeft geleid tot een uniek stukje landschap, zoals ook te zien is op de foto onderaan de pagina.

Jarenlang heeft Thabor gefungeerd als melkveehouderij maar nu is het tijd voor wat nieuws; Wijn & Cultuurhoeve Thabor.  Een sfeervolle boerderij met landerijen die langzaamaan omgetoverd worden in prachtige wijnvelden.

Ook dit jaar is er weer volop aangeplant. De eerste wijn zal geproefd kunnen worden in 2014 maar er zijn al wel rondleidingen in de wijngaard. Wijnproeverijen worden ook gedaan met wijnen uit Friesland en Flevoland, welke zijn gemaakt van dezelfde druiven als die wij verbouwen.

 

Reacties zijn gesloten.